Utbildningar – Färdigheter


Utbildningar utföres manuellt utan datorer etc.

Uppdaterad 2021-03-19

Började efter skolan inom måleribranschen  i princip redan som 15 åring i en färgbutik. Jag gjorde där diverse sysslor som att köra ut färg till butikskunder med en trehjuling och hjälpte till i färgbutiken senare som den yngsta färgförsäljare.

Chefen i butiken var noga med att jag fick lära mig allt han kunde om färg, färgbrytning, hur man praktiken tillverkade olika färgtyper av olika slags ämnen och med rätt sorts bindemedel.

Jag lärde känna givetvis  olika slags kunder som målarmästare, lokala företag, butiksägare från landsbygden  samt hemmabyggare. Alla blev väl bemötta. 

Vid 17 års ålder en vanlig dag kom en lokal målarmästare som hade uppmärksammat mina färdigheter  och frågade mig om jag ville arbeta hos honom, först som målarlärling och sedan som målare. Allt gick perfekt jag lärde mig fort. Jag tror att detta var starten i min målarkarriär. 

Arbetade i olika målerifirmor som målare c:a 11 år. Under tiden som målare utbildade jag mig till EXAMEN DIPLOM  som Byggnadsritare och Byggnadstekniker se mera detaljerad nedan. Utbildningstiden c:a 4 år. Jag blev tillfrågad om jag vill bli Projektledare i ett av Sveriges största måleriföretag med ansvar omkring 25 – 30 målare.

Att vara Projektledare omfattade även att utföra kalkylering i samma företag med varierande kalkyluppgifter. Tackade ja till jobbet som varade sammanlagt c:a 12 år.   Det var nog dessa ovannämnda utbildningar som förmodligen gjorde att jag blev tillfrågad om jag var intresserad av jobbet.

Utbildning har alltid varit min honnörsord i min verksamhet. De som man inte kan får man utbilda sig till. Här nere visar jag delar av utförda utbildningar inom byggbranschen genom:

SKANDINAVISKA SKOLAN FÖR ÖKADE KUNSKAPER AB
I GÖTEBORG

Byggnadsritare utbildning

a) Textning B
b) Byggnadsmaterial lära med byggnadsfysik
c) Geometrisk ritning
d) Byggnadsritning med byggnadsteknik och byggnadsutformning

Byggnadstekniker utbildning

a) Matematik (aritmetik och geometri)
b) Kemi och Företagsekonomi

Utbildningens betydelse

Det var utan tvekan en stor kliv framåt i min kommande karriär som Bygg- och målerikonsult. Allt var enklare och mera självklart när man hade gått dessa utbildningar.

Man kunde läsa ritningar, beskrivningar, PM, allt som ingick till jobbet.

Det var också alla utbildningar och kurser man fick genom företaget, vilket gynnade givetvis mig och företaget.

Som Bygg- och målerikonsult med eget företag Bm Konsult sedan år 1984.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.